Upprop var rädd om Långholmen

Nu är det dags att agera
– skriv på uppropet för den levande kulturmiljön i Pålsundet

Skriv under namninsamlingen på Skiftet!


För den nya sträckningen av tunnelbanan har Region Stockholm placerat en större ”teknikbyggnad” på vinteruppläggningsplatsen för Heleneborgs båtklubb, vilket äventyrar klubbens framtid.
Heleneborgs båtklubb har tillsammans med andra remissinstanser föreslagit flera alternativa platser och haft samråd i frågan. Regionen står ändå fast vid tidigare beslut, vilket innebär stor negativ inverkan på den flytande kulturmiljön – ett dråpslag mot ett av båtkulturens starkaste fästen.

Ditt stöd är avgörande!
Genom en samlad opinion kan vi visa värdet vi alla står för. Så tveka inte om du vill bevara miljön vid Pålsundet. Lägg till ditt namn till uppropet.

Heleneborgs båtklubb – kulturmiljön ÅTER hotad!

Den äldre båtkulturen och båtklubbarna som fordras för att kunna vårda och visa den verkar ha ringa eller intet värde hos tjänstemännen i Regionen och Stockholms Stads olika förvaltningar och instanser.
Många båtklubbar har fått stryka på foten eller kraftigt decimerats under de senaste 30 åren. 2010 startades Båtklubbarnas Dag bland annat för att uppmärksamma detta.
Då var läget akut för Heleneborgs Båtklubb på Långholmen i Stockholm på platsen där träbåtar vårdats i drygt hundra år vilket lagt en grund för att ta hand om många farkoster som idag är unika kulturklenoder?
Staden ville realisera ett vägbygge från Långholmsbron fram till en stålindustri inrymd i anrika Mälarvarvet. Vägen skulle gå tvärs över klubbhuset från 1959 och
det område där klubbens båtar vinterförvaras. Beslutet om vägen fattades 1973, när industrin var aktiv, men 2010 hade företaget gått i konkurs och små reparationsverkstäder
och motorförsäljare fl yttat in. Vägen behövdes inte men beslutet fanns ju…
Den gången lyckades HBK och den samlade opinionen få stopp på planerna, liksom 10 år senare, när trafi kkontoret ville förvandla den lummiga Södermalmssidan, med sina träbryggor där platserna tillåter båtar med varierande mått på längd och bredd. Istället skulle träden tas bort och träbryggorna ersättas av en rak betongkaj vilket skulle innebära att en stor del av den äldre båtflottan inte längre skulle få plats. För att inte tala om den
förödande inverkan det skulle få för intrycket av en av Stockholms vackraste och mest uppskattade platser. Det enda trängre vattendraget av detta slag i Stockholm!
Orsaken som angavs var att Södermalm skulle rasa ut i Mälaren om inte ingreppen gjordes, men med i paketet var också en kraftigt breddad cykelbana, vilket var ett politiskt önskemål.
Planerna stoppades inte helt, men några träd och bryggorna sparas ändå.
Vid det här laget är medlemmarna i HBK luttrade. Man vet att en seger vunnen, innebär en stunds paus innan nästa utfall från beslutarorganen i Staden.

Nu är det alltså dags igen!

För den nya stäckningen av tunnelbanan som det nu arbetas för fullt med har Region Stockholm placerat en större ”teknikbyggnad” på vinteruppläggningsplatsen för HBK vilken på sommaren utnyttjas för turister i husbilar. Under den fl eråriga byggperioden kommer större delen av området väster om Västerbron tas i anspråk och därefter en odefinerat stor del. HBK har tillsammans med andra remissinstanser föreslagit flera andra alternativa platser och haft samråd i frågan. Nu har emellertid Regionen återkommit med svaret att de står fast vid tidigare beslut.
Långholmen är en av de känsligaste kulturmiljöerna vi har i Stockholm. Fullt jämförbar med till exempel Djurgården. Vad kommer hända med intrycket av Stockholm om bit för bit naggas i kanten och tas i anspråk för diverse byggnader eller verksamheter.
Heleneborgs Båtklubb har under ett trettiotal år byggt upp en ideell, kulturvårdande verksamhet där båtar från sent 1800-tal och framåt renoveras, vårdas och visas upp och bidrar därigenom till att bevara Stockholms och Sveriges gemensamma kulturarv. Detta utan stöd eller bistånd från vare sig stad eller stat. Vad blir konsekvensen om utrymmet för detta faktiskt gemensamma samhällsintresse naggas i kanten. Gång på gång.
Klubben (HBK) på platsen har vårdat träbåtar i drygt hundra år, och på det viset lagt en grund för att ta hand om många farkoster som idag är kulturellt värdefulla
veteranbåtar.

Stöd arbetet med insamlingen

Vi är en ideell förening som nu behöver profesionell hjälp – stöd oss med ett bidrag till Swish 123 204 69 02 (Heleneborgs Båtklubb), skriv Värna Långholmen som meddelande.

Scanna ovan i Swishappen!

Klicka för att betala med Swish direkt i mobilen